1 Nisan 2010 Perşembe

Bitkisel değil ölümcül !


Kanal 1 bilgi işlem müdürü Ertan Geyik’in Lida adlı ilaç nedeniyle ölmesinden sonra gözler bitkisel destekli ürünlere çevrildi.

Bu tür ürünlerdeki tehlikenin sanıldığından daha büyük olduğunu söyleyen Boston Üniversitesi Tıp Merkezi Araştırma Uzmanı Dr. Robert Saper, “Kilo vermek için kullanılan ürünlerin içeriğindeki ‘efedra’ ve ‘turunç’ etken maddelerinin ölüme varan yan etkileri olabilir” dedi.

ABD’deki Harvard Üniversitesi’nde alternatif tıp üzerine çalışmalar yapan Dr. Saper, kilo vermek kullanılan bitkisel destek maddelerini kesinlikle önermediğini belirterek şu uyarılarda bulundu:

  • Bu etken maddelerin yan etkileri nelerdir?

    Efedra ve turunç yüksek tansiyona, kalp krizine, inmeye hatta ölüme neden olabilir.

  • Kilo vermek için sık kullanılan kiraz sapı, maydanoz suyu veya lahana çorbasının olumsuz etkileri var mı?

    ‘Özel diyetler’ olarak tanımlanabilecek bu yöntemlerin bazı kişilerde işe yaraması, muhtemelen çok düşük kalori alımını sağlaması. Kendi başlarına ciddi yan etkileri yok ama bunlar bir diyetin tek bileşeniyse zaman içinde birçok önemli besleyici maddenin alınamamasına bağlı sorunlara neden olabilir.

  • Bu yöntemler hurafe mi?

    Bugüne dek, hiçbir bitkisel destek maddesinin kilo vermede hem etkili hem de güvenli olduğu kanıtlanmadı. İronik olarak, şimdiye dek kilo verdirdiği gösterilen tek ürün efedra olmuştur.




    Lida’daki madde yasal olanın 2 katı

  • Bitkisel destekli ürünleri hangi nedenlerden dolayı tavsiye etmiyorsunuz?

    1- Araştırmaların çoğu bu ürünlerin etkisiz olduğunu gösterdi ve bazı durumlarda güvenli olmadıkları tespit edildi.

    2- ABD ve Türkiye’deki yönetmeliklere göre bu ürünlerin iyi üretim uygulamalarına uygun şekilde üretilmesi zorunlu değil. Bu da ürünlerin saflığının, etiketlerindeki ve bileşimlerindeki kesinliğini garanti edilemediği anlamına geliyor. Örneğin Lida bir Çin bitkisel ürünü olarak Türkiye pazarına girmiştir. Ancak içinde 27.4 mg sibutramin bulunmaktadır. Sibutramin 10 mg ve 15 mg’lık dozlarıyla onaylanmış etkili ve güvenli bir zayıflama ilacıdır. Ancak iki kat yüksek doz istenmeyen yan etkilere neden olabilir.

    3- Bu maddeler insanlara, disiplin ve yaşam tarzında kritik değişiklikler yapmak gibi zor bir iş olmadan basitçe bir bitkisel ürün alarak zayıflanabileceği gibi yanlış bir umut vermektedir.

  • Diyet yapmadan yalnızca bir ilaç kullanarak kilo vermek mümkün mü?

    Bu yolla anlamlı düzeyde kilo verilemez. Geçici kilo kaybı olabilir ama bu sürdürülemez. Diyet ve egzersiz her kilo verme yaklaşımının temelini oluşturmalıdır.

  • Hızlı ve etkili kilo vermek için diyet yapmak istemeyen obez bir kişiye ne yapmasını tavsiye edebilirsiniz?

    Yaşam tarzlarını değiştiremeyen kişilerin kalıcı kilo kaybı sağlamaları mümkün değildir. Diyet ve fiziksel aktivitedeki çok mütevazı değişiklikler bile kilo kaybına yardımcı olabilir. Örneğin, tatlıların, tatlı içeceklerin ve kızartmaların azaltılması yardımcı olabilir. Daha çok yürümek kilo kaybı için çok faydalı olan bir fiziksel aktivite örneğidir.
  • kaynak : Akşam Gazetesi

    Hiç yorum yok:

    Yorum Gönder