3 Nisan 2010 Cumartesi

Her Çekirdek Bir Ağaç



Manisa Belediyesi TEMA vakfı ile ortaklaşa bir proje başlatacakmış, proje kapsamında ilgi duyan herkesin meyve çekirdeklerini biriktirmesi, kışa doğru toplanan tüm çekirdeklerin yamaç paraşütü ve dağcılık ekiplerince Spil dağının belirlenen noktalarına atılması ve dikilmesi öngörülüyor.

‘Her Çekirdek bir ağaç’ projesi kapsamında toplanan meyve çekirdekleri (kiraz, erik, kayısı, şeftalı ve badem) Manisalı paraşütçüler aracılığı ile Spil Dağına serpilecek. Manisa Belediyesi, TEMA Vakfı, Manisa Havacılık Topluluğu ve Manisa Dağcılık Grupları iş birliği ile uygulanacak olan proje insan hayatı var olduğu sürece devam edecek. Kampanya çerçevesinde 1 yılda 10 milyon meyve çekirdeği toplanıp bunların 1 milyonunun meyve ağacına dönüşmesi sağlanacak. Sıfır (0) maliyet ile uygulanan bu proje Manisa’da Küresel ısınmaya karşı önlem içeren en büyük proje olacak.

Manisa Belediyesi Encümen Salonunda yapılan toplantı ile projesini tanıtan Manisalı Doktor Fahrettin Er, doğa sevgisi ve küresel ısınmanın kendisini bu projeye ittiğini söyledi. Belediye Başkan Yardımcısı Recep Kafes, TEMA Vakfı Manisa Temsilcisi Nedim Zurnacı, Manisa Havacılık Topluluğu (MANHAT) Başkanı Arif Bakkaloğlu ile Dağcılık gurupları temsilcilerinin hazır bulunduğu toplantıda konuşan Fahrettin Er, “Yaz Mevsiminde yediğimiz meyve çekirdekleri çöpe atılarak yok ediliyor. Oysaki bu çekirdekleri kurutulup toprakla buluşturulursa her biri bir meyve ağacına dönüşür. Meyveler sadece insanlar için değil, yeryüzünde yaşayan diğer canlılar içinde faydalıdırlar. Bu proje ile insanların dışında kuşlar, sincaplar. Arılar, böcekler, tavşanlar ve birçok canlı yaşamlarını sürdürecektir. İlk Etapta Manisa Spil dağında uygulayacağımız proje daha sonra Gördes, Selendi ve Demirci ilçelerinde uygulanacak. İnsan hayatı var olduğu sürece devam edecek bu proje ileride tüm dünyaya hükmedecek ” dedi.

Projenin amaçları
Manisa Belediye Başkan yardımcısı Recep Kafes ve TEMA (Türkiye Erozyonla Mücadele Vakfı) Vakfı Manisa İl temsilcisi Nedim Zurnacı ise projenin amaçlarını anlattı. Kafes konuşmasında şöyle dedi; “Projenin en büyük amacı Spil Dağında yaşayan hayvanlara yem olabilecek meyve ağaçlarının tohumdan doğal olarak yetiştirilmesini sağlamaktır. Diğer bir amacı ise Küresel ısınmanın asıl sebebi olan karbondioksitteki artışı dengeleyecek, yeni fotosentez yaparak, oksijen üretmesini sağlayacak olan ağaçlar kazandırmaktır. Bunun yanı sıra iğne yapraklı ağaçlar yangına karşı çok duyarlı olduğundan tohumunu attığımız meyve ağaçları geniş yapraklı olduğundan yangına dirençliler. Dolayısıyla bu sayede orman kontrolü daha kolay olacak. Ayrıca gelecek nesillerede yeşil alanlar bırakmış olacağız” dedi.

Proje Nasıl Uygulanacak?
Doktor Fahrettin Er, kiraz, erik, kayısı, şeftali ve badem gibi meyvelerin çekirdeklerinin gölgede kurutulduktan sonra Kasım ayı içersinde toprağa dikileceğini söyledi. Er konuşmasında, “Bu projenin uygulanmasında Mahalle Muhtarları, Milli Eğitim Müdürlüğü ve okullar, sivil toplum örgütleri ve tüm halk tükettiği meyve çekirdeklerini kurutup belirleyeceğimiz toplanma noktasına ulaştıracaklar. Bizde bu çekirdekleri Manisalı paraşütçüler sayesinde önce Spil Dağına daha sonra ise tüm ilçelerdeki dağlara dikeceğiz” dedi.

proje hakkında detaylı bilgi için ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder