10 Nisan 2010 Cumartesi

MEYAN KÖKÜ ŞİFASI

Meyan kökünde, ‘saponin, glisirizin, flamorait, kumarin, izoflavan’ gibi günümüz tıbbında ilaç olarak kullanılan bir çok yararlı madde bulunduğunu belirten Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, “Bronşit, mide ülseri, soğuk algınlığı, öksürük, egzama, prostat kanseri, hepatit, artrit gibi iltihabi hastalıklar ve karın ağrılarında spazm çözücü gibi çok amaçlı kullanılmaktadır” dedi.

Prof. Dr. Yiğitoğlu, bronşit hastalığında faydalı olduğu bilinen saponinlerin, bakteri öldürücü ve virüs enfeksiyonlarına karşı ilaç olarak kullanıldığını ifade ederek, şunları kaydetti:
“Kumarin, antitirombosit etkiyle pıhtılaşmayı önleyici olarak damar sertliğinde yararlı olmaktadır. 2000 yılında ASCO Dergisi’nde yayınlanan birkaç makalede PC-SPES prostat kanserinde umut adıyla lanse edilen 8 bitkinin özünden oluşan ilaçtaki bileşenin biri de meyan köküdür. Meyan kökü kullananlarda potasyum kaybı olacağından, günde en az 1 adet muz ya da 5-10 adet kayısı gibi potasyumdan zengin olan gıdalar yenilmeli.”

“BEYİN-DAMAR, BÖBREK, KARACİĞER HASTALARI TÜKETMEMELİ”
Beyin-damar hastalığı, böbrek ve karaciğer rahatsızlıkları olan kişilerin, çeşitli yan etkiler görülebileceği için meyan kökünü tüketmemeleri gerektiğini kaydeden Yiğitoğlu, meyan kökü kapsülünün, iltihap önleyici etkisi olduğu için hepatit hastalığında ise günde düşük dozda (200 mg) kullanılmasının yararlı olduğunu söyledi.
Yiğitoğlu, yüksek dozda ve 6 haftadan fazla meyan kökünün kullanılması durumunda toksik etkiler görülebileceği uyarısında bulunarak, 2-3 hafta kullanıma ara verilmesi gerektiğini belirtti.

Meyan kökünün, yüksek tansiyon, kalp atım düzensizliği, sodyum tutulması, potasyum kaybı, erkeklerde cinsel istek kaybına yol açabileceğine dikkati çeken Yiğitoğlu, şunları söyledi:
“Kalp ilacı Digoxin kullananlarda bu yan etkiler daha fazla görülebilir. Tansiyon ve idrar söktürücü ilaçlarla da birlikte kullanılmamalıdır. Kanın pıhtılaşmasını önleyen ilacını kullananlarda da meyan kökünün, pıhtılaşmayı önleyici etkiyi artırabileceği göz önünde bulundurulmalı. Mide ve on iki parmak bağırsağı ülseri olan hastalar, günde 200-600 mg ağızdan içilen kapsülleri 4-6 haftayı geçmemek şartı ile kullanmalı. Kabızlık nedeniyle ilaç kullananlar, meyan kökünü kullanırken potasyum kaybına karşı muz ve kayısı gibi meyveleri tüketmeli.”

Yiğitoğlu, meyan kökünün baş ve karın ağrısı, vücutta sıvı birikmesi (ödem) gibi yan etkiler de yapabileceğini dile getirdi.

Meyan kökünün, 100-520 miligramlık kapsül şeklinde ya da sıvı şeklinde özünün tüketilebileceğini belirten Yiğitoğlu, “Meyan kökü, çay ya da sakız şeklinde de kullanılabilir” dedi.

Prof. Dr. Ramazan Yiğitoğlu, meyan kökü çayının yarım bardak kaynatılmış suya 2-4 gram meyan kökü atılarak, 5 dakika dinlendirildikten sonra içilebileceğini sözlerine ekledi.(AA)

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder