28 Şubat 2010 Pazar

***TUZDA BALIK***

Malatya'dayken bütün tavuğu  fırına gönderip tuzda tavuk pişirtilmesi meşhurdu.Ne kadar niyetlendiysem de tuzda tavuğu yaptırmak Kısmet olmadı. Evde denemeye de pek cesaret edemedim niyeyse.Ama geçenlerde nette tuzda balık yapımını araştırırken bir balıkçının tarifiyle karşılaştım.Denemeye karar verdim.
Evde balık kokusu sevmeyenler için ideal bir lezzet.Somon zaten çok kokan bir balık değil, birde tuzda yapılınca inanın tandır eti gibi oluyor.Tuzda balık yemek için illede bir lokantaya gitmenize gerek yok anlıyacağınız.Dıştaki tuzdan içeriye neredeyse hiç sirayet etmiyor.O yüzden içine biraz  tuz atmayı ihmal etmeyin.
Herkes yemeği beklerken alel acele çekilmiş bir resim oldu idare edin artık:))MALZEMELER
1kg   somon balığı veya 1 adet büyük balık
3 su bardağı kaya tuzu,billur tuz kullanmayın!
3 adet yumurta akı
2-3 - adet defne yaprağı
tuz, karabiber
YAPILIŞI


Balığınızı yıkayın, arasını açıp içine biraz tuz (dıştaki tuz içeriye neredeyse hiç işlemiyor) defne yaprağı ve karabiber atın .


Tuzu bir kaba alıp yumurta aklarıyla karıştırın.gerekirse biraz daha su ilavesiyle sürülebilecek kıvama getirin.çok sulu yapmayın.Balığın sığabileceği büyüklükte bir kabin içine 2 kat folyo veya yağlı kağıt serin.Tuzdan biraz folyonun üstüne yayın.Balığın heryeri temas etmeli.Balığı birkaç yerinden bağlayın üzerinede iki tane defne yaprağı koyun.Tuzun üzerine alın.

Geri kalan tuzla balığın her tarafını kaplayın.Açık bir yer bırakmayın.Kuyruğu, derin olmamak şartıyla kesebilirsiniz.Tuz mümkün olduğunca ince bir tabaka olmalı.200 derecelik fırına sürün en fazla 40-45 dakika pişirin.

Fırından çıkardığınız balığın kenar yerlerinden başlayarak Tornavida ve Çekiç yardımıyla ufak ufak kırın.Çok hızlı vurmayın.Zaten bazı yerler kalıp halinde çıkıyor.Balığı yavaşça tuzun içinden alın, üst derisini çıkarın ve etlerini didikleyerek servis tabağına alın.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder