25 Şubat 2010 Perşembe

***BULGUR KEBABI (MALATYA KÖFTESİ)***

Aldığım yorumların içinde belki beni en çok mutlu edenler,yapıcı eleştiriler içeren yorumlardır.Sürekli övgü sözü alan birinin kendini düzeltmesi,gelişmesi çok zordur.Ancak dışardan bakanların doğru eleştirileri ile yanlışlarımızı farkedebiliriz.Bu konuyla ilgili burada ki ve burada ki yazıları okumanızı tavsiye ederim.
Dün Handenur adlı arkadaşımızın bir yorumu beni mutlu etti.İstersen yayınlama demişti ama ben yayınladım.Çünkü yorumu yapıcı bir eleştiri içeriyordu.Kendisi eczacılık fakültesinde okuyan bilinçli bir kardeşimiz.Dün yayınladığım kedidilli pastanın hem bisküvisini hemde kullandığım yağı irdelemiş.Allah ondan razı olsun...
Aslında yüzde 99 oranında evimde tereyağı ve zeytinyağı kullanıyorum.Çok ender zamanlarda tuzsuz tereyağım olmazsa bazı tatlı türlerinde margarin alıyorum:( Fakat bu da çok az miktarlarda oluyor.Yemeklerime asla margarin kullanmıyorum.bazen bildiğimiz şeyleri uygulamak bize çok zor gelir.Margarinin zararlarınıda bilmeyen yok zaten ama kullanmama konusunda aciz kalıyoruz.İnşaallah yakın dönemde dahada bilinçli ve duyarlı bir toplum haline dönüşürüz ve tabi doğru eleştirileri ihmal etmeden.kendi adıma eleştirilmeyi seviyorum ve sizlerinde eksik bulduğunuz,yanlışlığına inandığınız her konuda beni eleştirmenizi istiyorum...
Yemekle alakasız ama önemli uzun bir girizgahtan sonra,yemeğimize geçebiliz.
Yemeğimiz güzel Malatya'mıza ait lezzetli bir köfte.Malatya'da kebap diyorlar.Adıyla malzemeleri pek bağdaştıramasanız da yediğiniz zaman kebabı aratmayan bir lezzeti olduğunu farkedeceksiniz.Belki de evimde en çok yaptığım köftelerden biridir bu.Haşlama suyunu da mutlak bir çorba yaparak değerlendiririm.Aslında benim için pasta,kurabiye gibi gıdalar olmazsa olmaz değil.Çocuklar için yapıyorum daha çok.Şu yöresel yemekler olsun başka bir şey istemem:)
Orta bulguru büyük şehirlerde bulmak biraz zordur.Daha çok doğu ve güneydoğu illerinde bulunur.Eğer bulamıyorsanız küçük bulgurda kullanabilirsiniz ama içine bir avuçta olsa iri bulgur katmayı ihmal etmeyinki köfteniz diş diş olsun.Denemenizi şiddetle tavsiye ettiğim köftemize buyurun;
MALZEMELER
3su bardağı bulgur
300 gr.yağsız kıyma
1 orta boy rendelenmiş soğan
2 yemek kaşığı irmik
1 yumurta
karabiber, tuz

KIZARTMAK İÇİN
3yumurta
Zeytinyağı


YAPILIŞI
* Bulguru, kıymayı, irmiği, rende soğanı, karabiber ve tuzu bir yoğurma kabına alın.
* 10 dakika kadar yoğurun, daha sonra içine azar azar su ilave ederek yoğurmaya devam edin.
* Köfte hamurunuzun iyice özleşmesi ve macun gibi olması gerekir.Yoğurma işleminin sonuna doğru yumurtayı kırıp karışana kadar tekrar yoğurun.
* hamurdan 2 ceviz büyüklüğünde parçalar alıp, yuvarlayın ve avucunuzun içinde bastırarak yassıltın.
* Kaynamakta olan tuzlu suya köfteleri atın ve köfteler hafif havalanana kadar haşlayın.
* sudan çıkarıp soğumaya bırakın
* Soğuyan köfteleri hafif çırpılmış yumurtaya iki yönlü bulayarak kızgın yağda kızartın.
NOT: Eğer kıymanız yağsızsa irmik koymanıza gerek yok, yağlı ise irmik veya 2 kaşık un da koyabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder