16 Şubat 2010 Salı

***EVDE PEYNİR NASIL YAPILIR?***


Evde peynir yapma isteğim, peynirin içindeki katkı maddelerini öğrendiğim bir kaç yıl öncesine dayanıyor.bu isteğimi fiiliyata geçirmek için kendimde cesareti bir türlü bulamamıştım.Fakat yabancı sitelerde Gördüğüm peynir yapılışları Türk Bloglarında bazı arkadaşların özelliklede lavantinin yaptığı Peynirler bana cesaret verdi.Gıda raporunda karınca yumurtası ve toprağından yapılan yoğurt mayası, Oğlak şirdeninden yapılan doğal peynir mayası ile ilgili yazıları okumak da bazı insanların gıdalarla ilgili ne denli duyarlı olduğunu bana farkettirdi.Doğal peynir mayasını denemek için yaz dönemini bekliyorum.çünkü şirdeni kurutmak Gerekiyormuş ki bu da kış mevsiminde olamaz.örgü peyniri ve antep peyniri yapmakta aklımın bir kenarında duruyor...
Bana peynir yapımında pratiğe geçmem için yardımcı olan en önemli kişi ise Anneciğim oldu.Yıllar önce biz daha çok küçükken yaptığı peynirleri ne tuhaf ki Şimdilerde öğrendim.o kadar ayrıntılı ve anlaşılır anlattıki yapılışını görüyormuş gibi oldum.Hatta evlenmeden önce Antep'te kaldığımız iki yıllık süredede oradaki komşulardan Antep peynirinin yapılışını öğrenmiş.İlgi alanıma girmediği için olacak ki, bunlar benim hiç aklımda kalmamış.böylesine mahire bir annem olduğu için ne kadar şükretsem azdır.Rabbim ona ve tüm annelere sağlıklı uzun ömürler versin. (amin)
Nette peynir yapımını araştırıken sırf katkı maddeleri pazarlayan bir siteyle karşılaştım.Buradan bakabilirsiniz.meğer bizim marketten aldığımız peynirlerde ne katkılar varmış.nişasta ve jelatin katıldığını duymuştum ama yeni öğrendiğim kaşar peynirine deniz Anası koyma meselesi hayretime hayret kattı.
Mayalarda çeşitlilik arzediyor.en çok mikrobiyel ve hayvansal mayalar kullanılıyor.Burada ayrıntılarını bulabilirsiniz.hayvansallar şüpheli olduğu için, mikrobiyel mayaları tercih ediyoruz.Çok eskilerden nohut ve keçiboynuzu kullanılarak da peynir mayalandırılıyormuş.Araştırdıkça bakın neler öğreniyoruz.ilk peynir deneyimim nasıl olmuş beraber bakalım:
PEYNİR YAPIMI İÇİN GEREKLİ MALZEMELER
5 litre süt (mutlaka çiğ olmalı)
1 buçuk mikrobiyel çay kaşığı peynir mayası
Salamura için rafine edilmemiş kaya tuzu

Öncelikle kolaylıkla marketlerde ve eczanelerde bulabileceğiniz peynir mayasını alıyoruz.

Üzerinde mikrobiyel yazanını tercih etmeliyiz
PEYNİRİN YAPILIŞI
5 litre taze çiğ sütü iki kat süzekten süzüp 35-37 derece olana kadar ısıtıyoruz.Sütü asla kaynatmıyoruz sadece ısıtıyoruz yoksa peynirin mayalanmasına vesile olan Bakteriler ölüyor. Bu sütün inekten sağıldığı Andaki sıcaklık derecesi.yani vücut sıcaklığında olacak.Daha soğuk olursa mayalanma süresi uzuyor.1.5 çay kaşığı mayayı bir bardağın içinde 3 kaşık kadar sütle karıştırıp beklemeden süte dökün ve hızla karıştırın.mayanın sütün heryerine karıştığından emin olun.

Çok 2 saatte en üzerini yoğurt mayalar gibi sıkıca kapatın.Annem peynirin mayalanması gerektiğini söyledi.fakat benimki sanırım biraz daha soğuktu ve 5,5 saat sürdü.

Peynirin üzerini açıp baktığınızda çok iyi tutmuş yoğurt kıvamında ve biraz peltemsi olması gerekir.Bu oluşuma teleme denir.Uzun bir tahta spatula ile tencerenin içinde peynire dibinden itibaren enine ve boyuna çizikler attim. Tekrar üzerini örtüp yarım saat daha bekledim.

Bir süzgecin içine sıkı bir bez torba gerin.Kalın tülde olabilir.süzgeci daha geniş bir kabin içine oturtun.Bir Kevgir yardımıyla peyniri bu torbanın içine alın.

Ağzını bağladığınız torbayı ya oklava yardımıyla derin bir kabin içine sarkıtabilir, ya da benim yaptığım gibi mutfak dolabınızın kulpuna bağlayabilirsiniz.altına bir kap peynir koyun ki suyu boşa gitmesin.Peyniriniz 2 saat bu şekilde dursun.

Daha sonra suyunun iyice süzülmesini sağlamak için, torbanın ağzını kıvırarak toparlayıp süzgecin içine ters çevirin ve üzerine bir ağırlık koyun.1 saatte böyle beklesin.

Ben dilimlemekte acele ettim hala biraz suyu vardı.bu boyutu tecrübe olsun.Peyniri dilimleyip hiç bekletmeden SALAMURA tuzu ile tuzlayın.Bunu yapmak için bir kabin içine tuzu koyup onu dilimi tuza iyice buluyoruz. Tuzladığınız peynir dilimlerini bir kavanoza yerleştirip iki gün bu şekilde bekletin.

Bu sürede peynir suyunu Salacak tuzunu ve iyice içine çekmiş olacaktır.iki gün sonra kabınızın eksik kalan yerini dolduracak kadar kaynamış soğumuş suya biraz daha salamura tuz katıp, peynirin üzerini doldurun.Tuzun yeterli olup olmadıgını anlamak için ayarladığınız suyun içine yıkanmış çiğ ve taze yumurtayı koyun.Yumurta yukarı kalkıyorsa tuzu kafidir.Normal şartlarda tam salamura olması için üç ay beklemek gerekir.Tabi sabrınız varsa:))
ETİKETLER: Evde peynir yapımı,mayalı peynir nasıl yapılır,peynir tarifi

DİĞER EV YAPIMI GIDALARA VE TARİFLERİNE  BURADAN BAKABİLİRSİNİZ...

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder