14 Mart 2010 Pazar

***AYVA ÇEKİRDEĞİNDEN JÖLE YAPIMI***

Hz. Ebu Hureyre r.a. anlatıyor: "Resûlullah s.av. buyurdular ki: "Öyle bir devir gelecek ki, insanoğlu, aldığı şeyin helalden mi, haramdan mı olduğuna hiç aldırmayacak. Böylelerinin hiçbir duası kabul edilmez." (Buhari)
Arkadaşlar malumunuz uzun süredir evde yapabileceğimiz doğal ve katkısız gıdalarla ilgili uygulamalarımı ve tariflerimi sizlerle paylaşıyorum.Sırada pastalar ve özellikle tartlarda sıkça kullandığımız jöle var.Bilenler hatırlasın bilmeyenler öğrensin diye yeniden kısaca bahsedeyim.Jöle aslı jelatin olan bir üründür.Ülkemize geneli yurtdışından gelmekte olup,hayvan kemiklerinden üretilmektedir.Bu hayvanlar islami usullere göre kesilmediğinden dolayı kemiklerinden üretilen jelatinde haram hükmündedir.Kaldıki sadece sığır değil,domuz ve köpek kemiklerinden dahi üretildiği bilinmektedir.

Bizim süslü ambalajlarda aldığımız ve dikkatsizce kulladığımız jelatin her ne kadar pasta ve tartlarımıza parlaklık verse de, kalbimizi ve ruh dünyamızı karartan birçok etkenden sadece biri olmaktadır.Bir çok üründe bulunan,gum,pektin,kıvam artırıcı olarak adlandırılan maddelerin ya tamamı yada büyük kısmı jelatinden oluşmuştur.(Handenur'cuğum burada bir uyarı yaparak,elmadan ve yosundan da kıvam artırıcı yapılabileceğini söyledi)Bunlar araştırmalarımdan aklımda kalanlar.Katkı maddeleriyle ilgili sorularınız olursa eczacı adayı kardeşimiz Handenur'a danışabilirsiniz.Sayfasında harika bilgiler var...

Peki evde jölenin yerini tutabilecek ne yapabiliriz?
Çok araştırmama rağmen nette bu sorunun cevabını bulamadım.Ayva çekirdeğinden jöle yapıldığını daha önce duymuştum ama nasıl yapıldığı konusunda bir fikrim yoktu.Önce kendim bir deneme yaptım.Sonuç güzel olunca paylaşmaya karar verim.Jölenin yapımı gayet kolay ve masrafsız olup,pekâla hazır jölenin yerini tutabilir.Dolaba koyuğunuz zaman diğer jöleler gibi kalıp haline gelmiyor ama meyvelerin üzerine harika bir parlaklık veriyor.Bundan böyle ayva çekirdeklerimizi atmıyor jöle yapıyoruz.İşte tarifi:

MALZEMELER
1 Yemek kaşığı dolusu ayva çekirdeği(3-4 ayvadan çıkar)
1 Su bardağı ılık su
1 tatlı kaşığı şeker
JÖLE'NİN YAPILIŞI
*Bir su bardağı suyun içine,şekri atıp karıştırın
*Eriyince Ayva çekirdeklerini koyun,ağzını kapatarak birgün dışarıda bekletin
*Ertesi gün karıştırıp,yine ağzını kapatın ve buzdolabında 6-7 gün bekletin.
*Günde bir veya iki günde bir, bir kere karıştırın.
*Bir haftanın sonunda artık çekirdeklerin dibe çökmediğini ve pelte kıvamında olduğunu göreceksiniz.
*Jölenizi bir süzgeç yardımıyla veya küçük bir tülbentten süzün.Tülbentten süzmek zor oluyor, elinizle sıktırarak,süzülmesine yardımcı olun.
*Ev yapımı jölemiz hazır.Gönül rahatlığıyla kullanabilirsiniz.
Bu jöleyi kullanarak yaptığım tart tarifini inşaallah iki gün içerisinde yayınlarım.
Not:Bu yöntemle yapılan jöle doğal olduğu için rengi asla hazır jöleler gibi parlak ve şeffaf olamaz.Çünkü hiç bir katkı maddesi içermez.yalnızca pastanın üzerine sürüldüğü zaman parlak bir görüntü verir.Kısaca bu doğal pasta jölesi oluyor...
Ayrıca şeker atmadan hazırlıyacağınız jöleyi cildinize sürerek,cilt lekelerine karşı faydalı bir jel etmiş olursunuz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder