30 Mart 2010 Salı

SARIMSAK

Sarımsak


Sarımsak veya sarmısak (Allium sativum L.), 25-30 cm yükseklikte, yeşilimsi beyaz veya pembe çiçekli, otsu bir kültür bitkisidir. Nadir olarak tohum bağlar. Bu nedenle soğancıkları (diş) ile üretilir. Ülkemizde “Beyaz sarımsak” ve “Siyah sarımsak” olmak üzere 2 çeşit yetiştirilmektedir. Tedavide beyaz sarımsak kullanılır. Vatanının orta Asya stepleri olduğu sanılmaktadır.

Bileşim:

Karbonhidratlar (sakkaroz, glikoz), vitaminler (A, B, C ve E) ve eterli uçucu yağ (alliin, allicin, ajoen) , scordein, selen ile dişilik ve erkeklik hormonlarına benzer maddeler taşımaktadır. Bu uçucu yağda özellikle allil disülfür bulunmaktadır. Bu bileşik kükürtlü bir amino asit olan alliin’in alliinaz isimli ferment etkisi ile parçalanarak allicin’i vermesi, allicin’in de, su buharı veya su karşısında, allil disülfür’e dönüşmesi sonucu meydana gelir. Sarımsağa özel koku ve lezzeti veren taşıdığı kükürtlü uçucu yağdır. Kuru sarımsak, tedavi edicilik açısından taze sarımsaktan daha etkilidir.

Kokusuz Sarımsak Tableti:

25 mg' lık 1 tablet 1/100 oranında konsantre edilmiş 2500 mg kuru sarımsağa eşdeğerdir. 2 adet konsantre sarımsak tableti yaklaşık bir diş kuru sarımsağın etkisine sahiptir. Tabletler midede değil bağırsaklarda dağıldığı için ağıza ve nefese koku vermezler. İçerdiği uçucu yağlardan biri olan alliin ve onun enzimatik reaksiyonla parçalanması sonucu oluşan Allisin (allicin) antiseptik (mikropları öldürücü özelliğe sahiptir. Bu madde pek çok bakteri ve mantarın (fungi) büyümesini engeller. Diğer içerdiği uçucu yağ ajoen de antifungal (mantarları öldürücü veya büyümelerini engelleyici) etkiye sahiptir ve kan pıhtılarının (platelet) damar çeperine yapışmasını azaltır. Kükürt bileşikleri olarak bilinen bu maddeler aynı zamanda anti-tümör etkiye de sahiptir.

Kokusuz Sarımsak Tableti; HDL kolesterolünün seviyesini yükseltirken (HDL-Faydalı Kolesterol), serum kolesterolünün ve triglidseridlerinin seviyesini düşürür. Plateletlerin (kan pıhtıları) yapışkanlığını azaltarak kan dolaşımının daha yeterli hale gelmesini sağlar. Aynı zamanda antiviral (virüs öldürücü), antifungal (mantar öldürücü) ve antiparaziter (parazit öldürücü) etki de gösterir. Düzenli olarak kullanımı mide ve bağırsak kanseri riskini azaltır. 250 den fazla basılı yayın göstermiştir ki; sarımsak, kolesterol ve trigliseridleri düşürücü etkiye sahiptir, platelet agregasyonunu (kan pıhtılarının damar çeperine yapışması) ve kanın pıhtılaşmasını sağlayan fibrin oluşumunu engeller. Ek olarak anti-hipertansif (tansiyon düşürücü) ve antioksidan etkilidir. (Vücuttaki serbest radikalleri-zararlı maddeleri etkisiz hale getirme). Kardiyovasküler (kalp-damar sistemi) hastalıklara karşı çok önemli doğal bir silahtır. Sarımsak karaciğerde kolesterol parçalanmasıyla da ilgilidir. Bu da kana daha az kolesterol salınması demektir. Zaten yükselttiği veya korunmasına yardımcı olduğu ve bir lipoprotein olan HDL kolesterolü, vücuttaki kolesterolün karaciğere taşınmasına yardım etmektedir. Kolesterolün bu türü (formu) faydalı olup, kardiyovasküler (kalp-damar sistemi) hastalık riskini azaltmaktadır.

Sarımsak ve Kalp-damar (Kardiyovasküler) Sistemi :


Kandaki yüksek serum kolesterolü ve trigliserid seviyesi damar tıkanıklığı (arteosklerozis – arteriosclerosis) riski için en büyük faktörlerden biridir. Diğer bir faktör de platelet agregasyonu olarak bilinen kan pıhtılarının damar çeperlerine (duvarlarına) yapışmasıdır. Bu durumlar birlikte oluştuğunda zayıf kan dolaşımına sebep olur. Bu da anginaya (angina pektoris - bölgesel bir yetersiz kanlanmadan kaynaklanan ve sıklıkla göğsün ortasında hissedilen bir baskı-sıkışma hissi), kalp krizlerine, el ve ayaklarda zayıf kan dolaşımına sebep olur.

Sarımsak ve Yüksek kan Basıncı (Yüksek Tansiyon):


Sarımsak, yüksek kan basıncını (tansiyon) düşürücü etki gösterir. Bu etki kan dolaşımını kolaylaştırmasından kaynaklanır.

Sarımsak, Yüksek Kolesterol ve Trigliseridler:


1975’ten beri insanlar üzerinde yapılan 32 değişik çalışmada sarımsağın kolesterol (serum) ve trigliseridleri düşürücü etkisi araştırıldı. Bu çalışmalar allisin içeriği standart olan sarımsak tozu tabletleriyle yapıldı. 16 hafta süre ile deneklere günde 1-2 kuru sarımsak dişine eşdeğer sarımsak tabletleri verildi. çalışma sonunda deneklerin kolesterol seviyesinde %6-21, trigliserid seviyelernde ise %11-24 arasında düşüş kaydedildi. (Referans: 1, 2, 3). Diğer çalışmalarda da sarımsağın kolesterol ve trigliserid seviyesini düşürücü etkisi olduğu görülmüştür. 1-3 ay boyunca günde 1-2 kuru sarımsak dişine eşdeğer sarımsak tabletleri kullanıldığında toplam serum kolesterol düzeyi % 9-12, trigliserid düzeyi ise % 8-27 oranında düşmüştür.

Sarımsak ve Damarlardaki Pıhtılaşma: Damarlardaki pıhtılaşma pek çok kişide yürürken ya da koşarken ağrılara ve kaslarda kramplara neden olur. Yapılan çalışmalar Sarımsağın bu konuda Japon Eriği (Ginkgo Biloba) gibi olduğunu göstermiştir. 12 hafta süren çalışmalarda sarımsak ve tabletlerinin ağrısız yürüme ve koşmayı artırdığı bulunmuştur.

Sarımsak ve Enfeksiyonlara Karşı Korunma:


Sarımsak vücudun enfeksiyonlara (bulaşıcı hastalıklar) karşı koymasına yardım eder. İlk çalışmalarda geniş spektrumlu mikropları öldürücü (anti-mikrobiyal) özelliklere sahip olduğu bulunmuştur. Sarımsak, insanların tekrarlayan enfeksiyonlardan (kronik) acı çekmelerini önler, soğuk algınlığı ve gripten korunmalarına yardım eder. Ayrıca kronik (tekrarlayan) mantar veya maya (candidiasis) enfeksiyonlarını tedavi etmekte de kullanılmaktadır.

Sarımsak ve Kanser:


Sarımsak, araştırmalarda antioksidan etkili ve lifli bir ürün olarak bulunmuştur. Çünkü sarımsak, nitrozamin gibi N-nitrozo bileşiklerinin oluşumunu azaltır. Sarımsağın en büyük faydası; yemek borusu (özofagus), mesane, mide ve kolon (bağırsak) kanserini önleyici olarak ortaya çıkmıştır. Iowa’ da (Amerika) 55-69 yaşlarındaki kişilerde yapılan bir çalışmada sarımsak tüketiminin kolon (bağırsak) kanserinin en büyük caydırıcısı olduğu bulunmuştur. Daha fazla sarımsak alınması kolon kanseri riskini % 35 düşürmüştür. Daha fazla ve uzun süreli tüketimde bu oran % 50 ‘ye ulaşmıştır.

UYARILAR:


Sarımsak ve Tabletleri kan inceltici özellikte olduğu için; anti-koagülan ilaç tedavisi görenler doktorlarına danışmalıdır. Tedavi edicilik açısından, kuru sarımsak taze sarımsaktan çok daha etkili olup, bilinen herhangi bir yan etkisi yoktur.

2500 mg kuru sarımsağa eşdeğer (Yarım Diş) konsantre 25 mg’lık Kokusuz Sarımsak Tabletleri’nden ek gıda olarak yemeklerle beraber günde 1-2 defa 2 tablet çiğnenmeden, su ile birlikte alınır



Hiç yorum yok:

Yorum Gönder