17 Mart 2010 Çarşamba

***ISPANAKLI EKŞİLİ KÖFTE(Malatya)***


Ispanaklı köfte Malatya yöresine ait enfes yemeklerden biridir.Zaten malatya'nın en çok köfteleri meşhurdur.Kayısı,ayva,kiraz gibi bir çok meyve ağacının yapraklarından köfteli sarmalar yapılıp yemeği pişirilmektedir.Hele o kiraz yaprağı köftesi yok mu,o kadar lezzetli olur ki tadına doyum olmaz.Ispanaklı köfte bunlardan sadece biri.Zamanla diğer köfte çeşitlerini de paylaşırım inşaallah....
MALZEMELER (köfte için)

2 su bardağı köftelik bulgur(ince)
1.5 su bardağı su (ıslatmak için)
5 yemek kaşığı un
1 bardaktan bir parmak eksik su (yoğururken kullanılacak)
1.5 tatlı kaşığı tuz
---
Yarım kg.ıspanak
1 çay bardağı siyah veya yeşil mercimek
2 adet kuru soğan
1 yemek kaşığı salça
1 tatlı kaşığı erik ekşisi veya biraz sumak
zeytinyağı
YAPILIŞI
  • Bulguru ılık suyla ıslatın
  • 1 saat sonra ununu ve tuzunu atıp,1 bardak kadar su kullanarak köfte hamurunuzu yoğurun
  • bilye büyüklüğünde küçük köfteler yapın.
  • bir tencereye soğanları ve yağı koyup  hafif kavurun.
  • salçasınıda ilave edin,erittikten sonra kâfi miktarda su ve tuz koyup kaynamaya bırakın.
  • Kaynara çıktıktan sonra köfteleri ve ince doğranmış ıspanakları ilave edin.Ekşisinide katın.Köfteler pişince yemeğiniz hazır.
Bu arada Arkadaşım Gülcan beni güneş ışığı ödülüne layık görmüş.Pek anlamam böyle işlerden ama bu güzel ödül için kendisine çok teşekkür ediyorum.Bende bu güzel çiçeği bütün arkadaşlarıma hediye ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder