Ayvanın Tam Zamanı dondurucuya atacaksanız, reçel yapacaksanız daha fazla gecikmeyin derim.Ben sezonu reçelle açtım.Çoğu meyvede olduğu gibi değil ayvanın reçeli.Şekere yatırmıyoruz.Eğer şekerde bekletirsek ayvalar sert oluyor.Ben suda haşlayarak yapmayı tercih ediyorum.Ayva reçelinin malzemeleri:
1 kg.ayva
5 bardak su
5 bardak şeker
Yarım limon suyu, bir Fiske tuz

Ayva reçelinin yapılışı:
Ayvaları soyup istediğiniz büyüklükte doğrayın.Suyu kaynatın içine ayvaları atın.ayva çekirdeklerini temiz bir Tülbent parçasının içine koyup ağzını bağlayın.bu renk vermesi için gerekli. fazla değil 10 dakika kadar haşlayın.şekerini katın.kıvama gelinceye kadar kaynatın.olup olmadıgını anlamak için soğuk bir tabağa suyundan biraz alıp soğutun kıvamı reçel kıvamında ise limonunu katıp iki taşım daha kaynatıp Ocaktan alın.Afiyet olsun.