24 Mart 2010 Çarşamba

***BEYPAZARI KURUSU***

Yöresel lezzetlere,farklı tatlara ayrı bir merakım vardır.Trt 2 de çıkan kültürel belgeselleri izlemeye doyamam.Geçenlerde otantik türk ekmekleri adlı bir belgesel vardı.Anadolunun her yöresine ait ekmekleri tanıtan çok güzel bir belgeseldi.Beypazarı kurusuda orada izleyince yeniden aklıma düştü.Ankara’da iken çayın yanına mutlaka alırdık.Zaten başka yerde orjinalini bulmak çok zor.Özellikle tereyağı,mahlep ve süt orjinal lezzeti tutturmak için gerekli.
Ben kalkayım artık.Malum haftasonu ,ütüÜtüçamaşır iş çok .Rabbim hepimize kolaylıklar versin.
Bu tarifimi PDÇSE’nin 46.sını düzenleyen Nur arkadaşımıza gönderiyorum.Beypazarı kurusuMalzemeler
2 su bardağı süt
100 gr.tereyağı
1 çay bardağı sıvıyağ
Yarım çay kaşığı mahlep
Yarım çay kaşığı tarçın
1 yemek kaşığı kuru maya
1 yemek kaşığı şeker
1 tatlı kaşığı tuz
aldığı kadar un
KURUTMA İŞLEMİYAPILIŞI
*Malzemelerle yumuşak bir hamur yoğurun.
*İki saat kadar bekletip mayalandırın.Hamuru iki parçaya bölüp,her bir parçayı,elinizle yuvarlayarak uzatın.verev olarak dilimleyin.
*Kurunun pişmesi iki aşamadan oluşuyor.Önce fırına atıp normal pişene kadar tutun.
*Sonra fırından çıkarıp soğumasını bekleyin.Soğuduktan sonra 125-150 derece arasında kuruyana kadar fırında bekletin.Fakat bu aşamada çok fazla kızarmayacak,bu işlemi sadece kurusun diye yapıyoruz.
*Kurular soğuduktan sonra hava almıyacak bir yerde en az bir ay tazeliğini muhafaza eder.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder