20 Mart 2010 Cumartesi

***YAĞSIZ,GIDA BOYASIZ ELMALI YAŞ PASTA***


Vaktiniz hayr olsun arkadaşlar,evde yapılabilecek çeşitli gıdalardan sonra,gıdaları renklendirmek için kullanabileceğimiz doğal renklendiricilerede el atma zamanı geldi diye düşünüyorum.Çok şükür artık kırmızı gıda boyası yerine geçebilecek doğal gıda boyasını yani hibiskusu kullanıyorum.

Daha önce ayva tatlısını renklendirdiğim doğal renklendirici hibiskusun ismi latincedir.Meğer halk arasında kullanılan ne çok ismi varmış.Nar çiçeği,ekşi çay,bamya çiçeği,kerkedi ve yeni öğrendiğim Mekke gülü sadece benim bildiklerim.Gerçekten mübarek bir bitki,o kadar güzel renk veriyor ki hayret ediyorsunuz.Aslında bu bitkidende doğal gıda boyası elde edildiğini duydum ama nerelerde satılır pek bilgim yok.Belki büyükşehirlerde aktarlarda olabilir ama aktarlara "doğalmı" diye sorduğunuzda asla size suni demiyorlar.Onlarda  ürünü satmak istiyor tabi.

Şu güzelliğe bakarmısınız,tamamen yağsız ve bir o kadarda lezzetli.Öyle hafif bir pasta oluyor ki iki büyük dilimi yeyip hala yemek isteyebilirsiniz:))
Bu bizim meşhur mekke gülümüz ( ben en çok bu ismi sevdim)Doğal gıda boyamız da diyebiliriz:))
Kırmızı rengini vermek için kaynar suyla buluşmayı bekliyor.Baharatçılarda çok pahalı olmayan fiyatlarla bulabilirsiniz.Bu bitkiden gıda boyası üretiliyor diye biliyorum ama dediğim gibi araştırmak lazım..Jibek'ciğim de kırmızı pancarı renklendirici olarak nasıl kullanabilirim diye düşünüyormuş,bakarsınız onunda ilginç deneyimleri olur.Bu deneme yanılma metoduyla öğrenmeye bayılıyorum.Bakalım ortaya daha neler çıkacak...Neyse tarife geçelim...
MALZEMELER


PANDİSPANYA İÇİN:
5 Yumurta
1 Su bardağı+1/4 (dörtte bir) şeker
1 Su bardağı+1/4 (dörtte bir) un
1 Paket kabartma tozu

KREMASI İÇİN:
2 Su bardağı elma rendesi(3 Ortaboy elma)
2 Su bardapı hibiskus suyu
6 Yemek kaşık şeker
1.5 Yemek kaşığı nişasta
1 yemek kaşığı un

SOS İÇİN:
1 Su bardağı (200ml.)hibiskus suyu
Yarım yemek kaşığı nişasta
4 yemek kaşığı şeker

ELMALI KREMANIN YAPILIŞI:
*Bir çay bardağı hibiskusu soğuk suyla hafif yıkayıp süzün bir çaydanlığa alın.Üzerine 3.5 su bardağı su koyup kaynamaya bırakın.(fazladan koyduğumuz yarım bardak su çekme payı)
*5 dakika kaynatıp altını kapatın.
*Elmaların kabukların soyup rendeleyin,bir tencereye alın,üzerine 2 su bardağı hibiskus çayını nişasta,un ve şekeri üzerine ilave edin,pişmeye bırakın.
*Kaynamaya başladıktan sonra kısık ateşte 5 dakika pişirin(elmaların daha iyi pişmesi için) ve altını kapatın,soğumaya bırakın.

PANDİSPANYANIN YAPILIŞI

*5 yumurta ve şekeri mikserle iyice köpürüp beyaz ve yoğurt kıvamında olana kadar çırpın.
*üzerine un ve kabartma tozunu ilave edip sadece malzemeler birbirleriyle karışana kadar çırpın.
*Yağlayıp unladığınız ortası delik olmayan bir kaba (tercihim teflon olanlardır)hamuru dökün.
*bir kaç kez kalıbı sert bir zemine vurarak içinde hava kabarcığı kalmamasını sağlayın.
*200 derecelik ısıtılmış fırına pandispanyayı sürün.fırının iyi pişirmeme gibi bir problemi varsa üzeri kızardıktan sonra 175 dereceye indirip o şekilde pişirmeye devam edin.
*Pandispanyayı fırından alıp pamuklu bir örtünün üzerine ters çevirin.
*hemen kalıptan çıkarmayın 10 dakika kadar bekleyin.
*Genelde tepsiden çıkmama gibi bir sorun yaşanmaz ama eğer yaşadıysanız kalıbın üzerine sıcakken ıslak bir bez serin.5 dakika bekleyin hemen kek kalıptan ayrılacaktır.
*Pandispanyayı kesmek için bir kaç saat dinlendirmenizi öneririm.hemen kesmek isterseniz düzgün kesilmez ve parçalanabilir.yada pandispanya ve kremayı bir gün önce yapın ertesi gün pastanızı tamamlayın.
*Dinlenmiş kekinizi ortadan ikiye bölüp her iki parçayıda şekerli sütle hafifçe ıslatın. ortasına önce hazırladığınız elmalı kremayı dökün ve yayın.üzerine diğer parçasını kapatın
*Üzerine bir su bardağı sütle hazırladığınız krem şantiyi sürün.
*1 su bardağı hibiskus suyu ve nişastayla pişirdiğiniz sosu en üste istediğiniz gibi gezdirin.En az iki saat pastayı dinlendirip servis edebilirsiniz.

Diğer yaş pasta ve kek tariflerine BURADAN bakabilirsiniz.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder