24 Mart 2010 Çarşamba

Zeytinli Açma Tarifi

Malzemesi:
Malzemeler: 2 su bardağı süt ( 1 bardağı ılıktan biraz daha sıcak olucak) 1/2 su bardağı toz şeker 1 su bardağı sıvı yağ 2 tatlı kaşığı tuz 1 paket yaş maya Aldığı kadar Un zeytin ezmesi 1 yumurta sarısı (üzerine sürmek için)

Tarifi:
Yapılışı: 1 bardak ılık sütte bir yemek kaşığı şeker ve elimizde ufaladığımız yaş maya eklenir. İyice karıştırılır ve 3-4 dakika bekletilir. Unun bir kısmı kaba elenir ve ortasına elle bir çukur açılır, içine 1 bardak oda sıcaklığında süt, toz şeker, sıvıyağ, tuz, hazırladığımız maya konulur ve yavaş yabaş yoğrulur.¼ Hamur elimize hafifce yapışacak kıvama gelene kadar azar azar üzerine un eklenir.Hamur kıvama gelince üzerine nemli bir bez örtüp ılık bir yerde 1 saat dinlendirilir ( bu havalarda kalorifer yanı uygun).

Hamur yoğurduğunuzun neredeyse 2 katı olmussa mayalanmıştır. Mayalanan hamurdan parçalar alınır ve yağlanmış tezgahın üzerinde elle açılır.İstenilen miktarda zeytin ezmesi sürülür. Ortasından başlayarak uçlara kadar ileri geri hareketlerle rulo haline getirilir. İster simit gibi burarak sarılır, ister 3 adet yan yana rulo örgü yapılır. Yağlı kağıt serilmiş fırın tepsisine dizilir. Üzerine bir tepsi daha kapatılarak 10-15 dakika daha beklenir. Daha sonra üzerine yumurta sarısı sürülerek fırına verilir. Önceden ısıtılmış 170 derece fırında 30 ila 45 dakika pişirilir ( ZATEN KOKUSU YAYILIYOR :) . Akşam yaparsanız sabah iş yerinde arkadaşlarınızla afiyetle yenir…

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder