19 Mart 2010 Cuma

Güneş sorunlarıyla baş etme rehberi

Güneş ışınları alerjiden lekelere, benlerden cilt kanserine kadar birçok soruna yol açabiliyor. Bu sorunlarla baş edebilmek için basit önlemler almanız yeterli. Güneşin neden olduğu 10 sorunu çözüm önerileriyle birlikte derledik.
Güneş lekeleri ve çiller
Güneş ışınları, ciltteki renk pigmentlerinin yapı taşı olan melaninleri uyarır. Fazla uyarım ya da melanindeki aşırı hassasiyet sonucu cilt renginde farklılıklar meydana geliyor. Güneş lekeleri ve çiller özellikle ileriki yaşlarda önemli estetik sorunlarına yol açabiliyor. Bunları lazer ve kozmetik ürünlerle kısmi olarak gidermek mümkün olsa da en akıllıcası hiç oluşmamalarım sağlamak. Bu renk değişimleri kendini yüzde, dekolte bölgesinde, sırtta ve ellerde kahverengi lekeler olarak gösteriyor.
Çözüm: Güneş lekeleri, UV ışınlarına uzun yıllar maruz kalmanın sonucunda ortaya çıkar. O nedenle yirmili yaşlarda hiç lekesi olmayanlar, ileri yaşlarda güneş lekeleri ile tanışır. Bu lekelerden korunmanın tek yolu genç yaşlardan itibaren UVA ve UVB ışınlarından korunmaktan geçiyor. Yüksek korumalı kremler kullanmak, şapka takmak, ışınların dik geldiği saatlerde güneşe çıkmamak lekelerin oluşumunu engelleyecektir.
Güneş Alerjisi
Güneş alerjileri, özellikle güneşe karşı aşırı duyarlılık gösterenlerde, vücudun güneş gören bölgelerinde, örneğin yüz, boyun, dekolte bölgesi, el üstü ve kollarda görülüyor. Güneş alerjisi çok yaygın olmamakla birlikte, genel alerjik sorunlar arasında önemli bir yer tutuyor. Alerjiler, hiçbir neden yokken günün birinde kendiliğinden ortaya çıkabileceği gibi, aniden kendiliğinden de kaybolabiliyor. Alerjiler, güneş gören bölgelerde hafif kızarıklık ve kaşıntıyla başlayan belirtiler, bazen deri üstünde su toplanması şeklinde de kendisini gösterebiliyor.
Çözüm: Güneşin en dik geldiği 11.00- 15.00 saatleri arasında sokağa çıkmaktan kaçının. Cildinizin hassasiyetini göz önünde bulundurarak güneşe adım çıkın. Cildinizi ak için pamuklu kumaşlardan üretilen afif giysiler giyin. Güneş ağı ve kremlerden de yararlanabilirsiniz. En az 20 koruma faktörlü koruyucuları kullanmalısınız.
Kırışıklıklar
Deride bulunan kolajenler, cildin elastikiyetinden sorumludur. Kolajen takviyesi yaşlanmayı geciktirmek için sıkça başvurulan bir yol. Ne yazık ki güneş, kolajen sentezini bozarak yüz, boyun ve ellerde gevşemeye neden olur, kırışıklıkları artırır. Güneş, cildin erken yaşlanma sürecini hızlandıran en önemli faktörlerden biridir. Aslında güneş iki şekilde erken yaşlanmaya sebep oluyor. Öncelikle cildi nemsiz bırakıp kırılganlığını artırıyor. Ayrıca ciltteki serbest radikallerin çoğalmasına da neden oluyor. Serbest radikaller vücudumuzda dolaşan küçük mayınlar olarak tanımlanabilir. UV ışınlarının artırdığı serbest radikaller, cilt kanseri riskini artırmanın yanı sıra erken yaşlanmayı da hızlandırıyor.
Çözüm: Bol bol su içmek ve cildi nemlendirmek kırışıklıkların oluşumunu yavaşlatacaktır. Güneşten koruyan özel antiaging kremlerden de kullanabilirsiniz. Ayrıca, UVA ve UVB değeri dengeli olan koruyucular kullanmaya özen göstermeniz gerekiyor.
Benlerin çoğalması
Düz veya deriden hafif kabarık olan ve halk dilinde "ben" diye isimlendirilen yapılar aslında birer melanositik tümör. Kabarık benlerden bazılarının üstleri düz iken diğerlerinin kubbe biçimi aldığı da görülebiliyor. Renkleri ten renginden koyu kahverengine hatta siyaha kadar değişebiliyor. Doğum esnasında, hemen hemen hiç ben görülmezken, buluğ çağında veya erken erişkinlik esnasında sayıları giderek artıyor, ancak 35 yaş civarında duruyor. 35 yaşın üzerindeki kişilerde ortaya çıkan benlerin malin melanom olabilecekleri konusunda şüphelenilmesinde ve kontrol altına alınmasında fayda var.
Çözüm: Benleri güneşten korumak gerekiyor. Özellikle açık tenli kişilerin güneşe kesinlikle korunmasız çıkmamaları ve bronzlaşmaya çalışmamaları gerekiyor. Böylece, kendilerini cilt kanseri ve diğer risklerinden korumaları mümkün olacak.
Formsante

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder